Ubitá imunita? Posilte ji

5. 2. 2016

Cítíte se pod psa? Trápí vás únava, opakované rýmy, nic vás nebaví, špatně spíte? V zimě dostává naše imunita zabrat. Jsou ale způsoby, jak ji posílit a "nakopnout" se. Přinášíme pár tipů na vzpruhu.


1. Hýbejte se. I když se vám v sychravých dnech nikam nechce, běžte alespoň na procházku. Vynechte výtah a jděte po schodech. Uvidíte, že se budete hned cítit lépe. 

My image 4Crocs s kožešinkou

2. Otužujte se. Když si v brzkých hodinách v rámci ranní hygieny dáte rychlou studenou sprchu, nejenže se dokonale proberete, ale po několika dnech si uvědomíte, že už vás zima neotravuje zdaleka tak, jako předtím. 

My image 2Ponožky Happy Socks

3. Pijte. Pijte čaje (ideálně kopřivový, z šalvěje a vůbec nejlépe zázvorový). Pijte dost vody. A ničemu neuškodíte, když si dáte dobrý svařák, s citronem, hřebíčkem a skořicí.  

My image 1Svetr Tom Tailor

4. Jezte pravidelně a obohaťte svůj jídelníček. Zkuste třeba cizrnu, nebo křepelčí vajíčka. Ta jsou zdravá, posilují totiž kardiovaskulární systém, mají spoustu proteinů a mnohem méně cholesterolu, než vajíčka slepičí. Navíc jsou chutnou záležitostí i zábavnou dekorací.
Nevíte, jak s křepelčími vajíčky zacházet? Zkuste jednoduchý způsob, jak si je připravit. Uvařte na tvrdo (90 vteřin). Oloupejte, rozkrojte a odjádřete cherry rajčátka, půlky nasaďte na špičku vajíčka a otečkujte lučinou, utřenou s česnekem. Máte rázem nejzdravější muchomůrky na světě a za deset minut. 

5. Neopomíjejte vitamíny. Obzvláště vitamín C je superhrdinou v boji proti zimním neduhům. Citrony, kiwi nebo méně elegantní kysané zelí udělají s vaší imunitou záraky.

My image 3Šála Pepe Jeans

Možná se vám bude hodit i pár rad, jak zdravě a chutně zpestřit svůj stůl. Rozmixujte 2 citrony bez pecek s kouskem zázvoru (zázvor palí, odměřujte ho tedy podle chuti a toho, kolik snesete) a medem. Vznikne kašička, kterou uskladněte v ledničce. Můžete ji přidávat do čaje, nebo jen rozmíchat ve vodě, případně mlsat po lžičkách.


Cizrna je univerzálně použitelná luštěnina. Můžete ji přidat do salátů, polévky, těstovin, nebo z ní udělat třeba i karbanátky. Jen pamatujte, že je třeba před přípravou nechat cizrnu cca 20 minut namočenou ve studené vodě.

 

Mohlo by vás zajímat

Nahoru